logo

Adaptacija prostora u cilju kvalitetnijeg života

adaptacija prostora

Adaptacije prostora se ne rade samo kada je nešto dotrajalo. Nekada način života ili potrebe koje godine donose mogu biti dovoljan razlog za renoviranje svog doma.  Jedna od promena jeste i starenje, životni stadijum koji čoveka primora na određene promene. Kako bi svoju starost proveli bez ograničenja, nezgoda i dodatnih troškova potrebno je olakšati svakodnevne aktivnoti. Evo i par saveta kako to učiniti.

Nacionalni institut za starenje izveštava da se šest od svakih deset padova desi kod kuće. Svega sa nekoliko modifikacija u samom prostroru, možete povećati svoju sigurnost i udobnost, a smanjiti ograničenja i strah.

Hakwood - podovi za zdrave enterijere

Definitivno jedno od možda najriskantinih mesta jesu stepenice. Za početak, postavite rukohvate na obe strane stepeništa kako biste sprečili pad na stepenicama, a ujedno olakšali penjanje i spuštanje sa istih. Reorganizacija prostora može biti rešenje kako bi se smanjilo korišćenje stepenica.

Zatim, odabirom podne obloge koje su otporne na klizanje, izdržljive na upotrebu invalidskih kolica ili štaka koje mogu omogućiti jednostavno prelaženje iz prostorije u prostoriju. Jedan od zanjimljivih podova može biti i industriski pod koji je lak za održavanje. Često ljudi ovu vrstu poda povezuju samo za hale i poslovne prostore ali danas se sve više koriste i u stambenim varijantama.

adaptacija prostora, za stare

"Nacionalni institut za starenje izveštava da se šest od svakih deset padova desi kod kuće. Svega sa nekoliko modifikacija u samom prostroru, možete povećati svoju sigurnost i udobnost, a smanjiti ograničenja i strah."

Proširenje vrata omogućava nesmetano kretanje iz prostorije u prostoriju. Uski okviri vrata su problematični za ljude svih uzrasta, ali posebno za ljude sa ograničenom pokretljivošću. Napravite ulazne prostore najmanje 90cm umesto standardnih 75cm. U koliko stanovnik ili posetioci nose namirnice, koriste štap ili invalidska kolica, to je savršena veličina za jednostavno kretanje kroz kuću.

Kreirajte pristupačno kupatilo. Zamenom kade sa tuš kabinom kao i montažom rukohvata u samoj tuš kabini omogućava se lakši ulazak i izlazak ljudima koji imaju problema sa kretanjem. Pored toga često ugradnjom tuš kabine dobijamo dodatni prostor u samom kupatilu za lakše funkcionisanje jedne ili više osobe. Mašina za sušenje veša može biti isto tako od velike koristi, na taj način nema nepotrebnog iznošenja veše iz kupatila ili još bolje kombinovana veš mašina. Neki od noviteta koji su sve prisutniji na našem tržištu jesu multifunkcionalna WC daska.

Kada je reč o kuhinji potrebno je izbeći nepotrebna savijanja, zavučene i nepristupačne delove kako zbog funkconalnosti tako i zbog održavanja.  To se može postići podizanjem ugradne rerne. Dok sa mašinom za pranje sudova se može smanjiti stajanje pored sudopere.

adaptacijaprostora, rukohvati

Pored toga, izrada nameštaja po meri, je odličan način da  prilagodite prostor svojim potrebama. Izrada kreveta po meri je jedna od jako bitnih stvari, jer samo tako mozete prilagoditi u potpunosti i olakšati ustajanje ili višesatno ležanje.

Odabir adekvatnog svetla ima veliki uticaj za prijatniji boravak u prostoru. Ali morate biti obazrivi prilikom odabira istog kako ne biste izazvali kontra efekat. Za takve stvari je najbolje da se konsultujete sa profesinalcima. Naša firma nudi besplatan izlazak na teren i sagledavanje prostora na osnovu kojeg ćete dobiti adekvatnu preporuku.

Dozvolite sebi da uzivate u čarima koje život nosi ne obazirući se na godine, jer sve je rešivo uz malo truda i dobre volje.