logo

Adaptacija stana – šta raditi sa elektroinstalacijama?

Adaptacija stana - šta raditi sa elektroinstalacijama? - Freeform

Prilikom adaptacije Vašeg stambenog prostora (ne pričamo o objektima novijeg datuma), već o stambenim jedinicama izgrađenim 70-ih godina i ranije, sigurno ste prilikom procene investicionih radova dolazili u situaciju da vas "iskusni majstori sa 30 i više godina iskustva" (ne odnosi se na profesionalce u svojoj struci) savetuju da bi na elektroinstalacijama trebalo uštedeti i samo prepraviti postojeću instalaciju, dodati još koji kabel i koji osigurač i na taj način napravit drastičnu uštedu!

Da li je u praksi zaista tako?

Da li smo pre 30-ak godina i više imali sve te klima uređaje, mašine za pranje i sušenje veša i posuđa i sve ostale potrošače koji se mogu naći danas u modernom domaćinstvu.

Da li su bakarni provodnici, predviđeni da napajaju bojler, eventualno šporet ili ti štednjak kako su ga zvali, dovoljno dobrog poprečnog preseka da izdrže pojačanje instalacije novim potrošačima modernog doba?

Bili smo svedoci nemilih događaja gde su u požarima nastalim nestručnim i nesavesnim prepravkama (žargonski budženjima) ljudi ostajali bez svojih mukom stečenih pokretnosti, nepokretnosti a u najgorim slucajevima i bez svojih života.

Zato dobro razmislite pre svakog početka radova, gde treba napraviti uštedu, a gde ne!

Do sledećeg pisanja - pozdrav,
Slobodan

[thumbnails columns="1" pageid="" start="" end="" title="true" exclude_featured="false" description="false" animated="true"]