logo

Adaptacija stana – šta raditi sa podovima?

Adaptacija stana - šta raditi sa podovima? - Freeform

Kao što znate, renoviranje ili adaptacija je ozbiljan poduhvat i valja nam se dobro preračunati hoćemo li moći sve izvesti kako smo zamislili ili ćemo biti primorani napraviti kakav komporomis!?

Danas želim da skrenem pažnju na nešto što često zanemarimo, a to su podne površine pod parketom. Koliko je temelj važan za celu kuću, toliko je i pod važan kao pologa svemu u kući.

Ono sa čime se najčešće susrećemo u razgovorima sa investitorima jeste želja za zadržavanjem postojećeg parketa. Kada pričamo o novogradnji- da, takav parket je uglavnom moguće zadržati. Ali ako se radi o stanovima gde je parket star 30,40 i više godina, ta odluka je upitna.
Evo i zašto... Iako je površina parketa naizgled dobra, procesi starenja su učinili 'čudo' ispod . Najčešće se sama košuljica rastresla i iskrunila i ništa osim laka na površini ne drži parket stabilno vezanim za podlogu. Desilo nam se da je petogodišnje dete našega kolege prstima povadilo lamele naizgled dobrog poda!

parket lamelni

parket polaganje

Lamelni parketi ugrađivani tokom 70-tih i 80-tih godina su posebno problematični, a to je najviše prisutno na lokacijama Višnjičke banje, Zemuna i Novobeogradskih blokova. Osim nestabilnih lamela problem je i njihova dimenzija. Ti parketi su radjeni po starom standardu koji se više nigde ne može pronaći, a svako uklapanje novog i starog je prava 'mora' za majstore.

Kalkulacija kojom se većina vodi jeste - ako potrošim par hiljada evra na parket ili kakav drveni pod neću moći da kupim ili napravim neke komade nameštaja. Neću moći da 'završim' stan, kuću...

Na žalost je tako. Ali kada za mesec, dva ili godinu parket počne da radi i otkrije sve svoje nedostatke, u tom trenutku se sve iz kuće mora seliti i demontirati. To je već ozbiljna akcija koja čini život u tom prostoru praktično nemogućim. Pakovanje svega, skladištenje u zaštićenom prostoru, prašina, mirisi, a sve traje danima, ako ne i nedeljama.

parket hoblovanje

Druga opcija je uraditi sve neophodne radnje da se reši podloga. Komode, police, rasveta i slični detalji realno mogu sačekati izvestan vremenski period i njihova montaža ili isporuka su trenutni.

Razmislite pre početka adaptacije koje korake je neophodno i mudro napraviti. I mislite o podovima.

Mi smo uvek dostupni za sva Vaša pitanja i konsultacije. Glupo pitanje ne postoji!

Bobi