logo

HAKWOOD – lično

hakwood-komoda

Pre tačno 5 godina u moje ruke je dospelo jedno „parče daske“ nalik svakom drugom, već viđenom i ispobanom komadu višeslojnog poda. Do tada svaki je bio neka vrsta razočarenja, bilo da se radilo o izgledu, vremenu isporuke, podršci, ugradnji, postojanosti, kvalitetu... Uvek ista priča, pregršt izgovora i opravdanja, ali i dalje nerešeni problemi.

Svi znamo da je pod baza kuće. Lep ili ne, dobar ili osrednji, po njemu „tabanamo“ svaki dan, uzimamo ga zdravo za gotovo, a od njega očekujemo svašta. Povrh svega želimo da je lep, da je naš, da se njime pohvalimo. Kroz godine radova u enterijeru sa raznim proizvodima i proizvođačima i dalje nije bio rešen problem poda.

Za zdrave enterijere 

Ja, već zasićen mnogim probama, bez mnogo razmišljanja - parče se našlo u našem vodokotliću. Dva dana. Bez ikakvih očekivanja sam ga izvadio i zastao u svim svojim razmišljanjima da bih se posvetio ovom trenutku, ne znajući tada još uvek njegov značaj. Malo sam ga prebrisao i kao dete se zalepio za svoju „novu igračku.“ Isti je bio kao i kada sam ga ubacio. Nije se naduo, odlepio, razdvojio, razlistao... Ništa. Odmah nakon toga je završio na terasi, na suncu. Ako ga ova temperatura sada ne dokrajči, pa ju ću...šta god... Sunce je počelo da zalazi, a moja radost se krenula buditi sa iznenađenjem. Neočekivanim. Ništa. Apsolutno ništa se nije dogodilo sa daskom. Kao dete koje iz inata gleda u sve isprobane kazne jer zna da nisu imale efekta, tako je i mene „posmatrala“ ova daska. Kao da me ispituje- „da li je to sve!?“

Sa moje strane to jeste bilo sve. Odlučio sam da sve ipak podvrgnem i konačnom testu. Ispred firme, celu fasadu i ulaz smo obložili- podom. Nakon 5 godina sve i dalje stoji kao kada je postavljeno. Testament vremenu. Veri.

Od tada do danas prodato je i postavljeno mnogo podova koji su uvek bili i ostali omiljeni deo stanova i kuća, predmet priča i radosti. Komadi prirode u ovom veštačkom brzom svetu.

Hakwood, sto

Drugačiji uvod nisam ni mogao napisati. Sve je bilo i ostalo podređeno kvalitetu i lepoti Hakwood poda. Kao tehničar, uvek sam tražio rešenja za načine upotrebe drveta u enterijeru i eksterijeru. Hakwood je promenio moj doživljaj mogućeg i nemogućeg. Sobe, kupatila, terase, klupe, podovi, zidovi, plafoni, komadi nameštaja, kuhinjske radne ploče- odjednom sve je postalo moguće.

Patentirani način lepljenja i zaštite drveta su zapravo i omogućili da drvo pre svega, kako majstori kažu ne radi, ali i obezbedili neverovatna termoizolaciona svojstva. Postojanost kontaktnih površina omogućava lepljenje na sve podloge i materijale.

hakwood, pod i zid

Asortiman Hakwood podova je zaista širok. Kod nas najčešće korišćene vrste drveta, poput hrasta i jasena prate  orah i američki orah, ali i egzotične vrste- iroko, sukupira, tik, merbau...

Izgledom, svrstani su u 4 kategorije i zavisno od načina primene i željene estetike kombinuju se kroz opcije rustik (sa izračenim čvorovima i nepravilnostima drveta), natur (sadrži manje izražene čvorove, pukotine i nepravilnosti), selekt (prilično čista daska sa sitnim čvorićima i nepravilnostima) i prime (čista daska bez ikakvih nedostataka).

Klučni detalj jesu zapravo dimenzije lamela. Na tržištu je prisutno mnogo proizvođača čiji su podovi širine od 9-14cm. Hakwood sa najmanjom širinom od 14,2cm, a zatim 18, 20 i 24cm i dužinama lamela od 197, 202, 210, 222 i 247cm je zaista kategorija za sebe. Debljine se kreću od 14mm sa slojem furnira od 3mm, preko 15, 18, 19 i 20mm gde je sloj furnira skoro 7mm.

Neograničene mogućnosti primene i obrade ostavljaju opciju personalizacije otvorenom u potpunosti.

hakwood, pod

Lamele se mogu završno zaštititi uljem ili lakom, prema potrebi. Naša preporuka svakako je Rubio Monocoat ulje koje omogućava toniranja po želji i ostavlja prirodno drvo na dodir na svim površinama.

Zaista mi je neverovatno drago da možemo da pomognemo svim zainetresovanim stranama prilikom odabira podova i otvoreni smo za sva pitanja i informacije. Na sajtu freeform.rs ili hakwood.com možete pronaći korisne savete, primere i reference.hakwood, sto

Ovo je početak revolucije u podovima i bićemo redovni sa novim informacijama i projektima.

Slobodan Bobi Todorović
Rođen u beogradskoj porodici poznatih filmskih stvaralaca i muzičara, uz strica, vrsnog i uvaženog srpskog arhitektu, od malih nogu okružen umetnošću i razumevanjem lepog i dobrog. Fakulteti dramskih umetnosti i Dif, kao ni Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu nisu mogli da ukrote stvaralački impuls koji je pravi izražaj dobio u kreiranju lepih enterijera i elemenata nameštaja. Od 2004. godine do danas upravlja dizajnom, estetikom i funkcijom enterijera obogaćujući živote nesebičnim davanjem sebe umetnosti življenja. Važi za vrlo stručnog, maštovitog, vrednog i domišljatog profesionalca u krugovima ljudi iz branše.