logo

Mali stan – veliki izazov!

mali stan, adaptacija

Opremanje i razmeštanje svih neophodnih stvari koje se moraju naći u malim prostorima nimalo nije lak zadatak. Mali stankao i veliki, mora sadržati osnovnu opremu kako bi se moglo nesmetano funkcionisati. Količina nameštaja i prateće opreme je u direktnoj relaciji sa veličinom prostora, pa je logično zaključiti da mali prostori zahtevaju veću pažnju prilikom odabira iste.

Svi koji se odluče za samostalno sređivanje i opremanje ovakvih prostora moraju znati koji su prioriteti. Bitno je da pre početka odaberete ključne komade bez kojih ne možete funkcionisati u svom prostoru. A zašto je to tako? Odgovor je jednostavan - malo mesta, a puno stvari. Prilikom opremanja malog stana morate biti spremni na kompromis. Želje se obično neće podudarati sa mogućnostima prostora ,zbog toga će dodatni aparati i nameštaj ostati samo pusta želja.

Problemi u adaptacijama i opremanjima enterijera

Postoji više rešenja koja vam mogu pomoći u definisanju malog prostora,neka od njih su multifunkcionalni nameštaj. Na primer, ugaona garnitura koja se može koristiti i kao krevet ili klubski sto koji može biti i radni-pisaći sto. Na tržištu je sada veliki izbor ovakvih pojedinačnih komada koji daju mnogo više mogućnosti od običnog. Najbolje rešenje bilo bi da napravite nameštaj koji je po meri prostora i time iskoristite svaki njegov centimetar. Kombinacijom ovakvih komada nameštaja ćete uticati na još bolje iskorišćenje prostora.

mali stan, multifunkcionalni nameštaj

Često se desi potreba za nekom vrstom građevinskih korekcija kako bi se dobila što bolja funkcija prostora. Bilo da su one velike ili male, zahtevaće dodatno angažovanje majstora. Projektanti i dizajneri enterijera vam u ovakvoj situaciji mogu mnogo pomoći. Ako ne kroz uslugu projektovanja, onda kroz adekvatan savet. To je jedan od načina kako biste mogli smanjiti nepotrebne troškove.

Tokom naših izvedbi malih prostora, ili nakon konsultacija sa nama, nikada nije dolazilo do velikih grešaka pri izvedbi radova. Trudili smo se da i one koji su radili sami, nakon savetovanja sa nama, ispratimo i na adekvatan način uputimo u probleme koje ih mogu snaći. Greške koje se mogu pojaviti u malom prostoru, mogu biti mnogo uočljivije nego u većim prostorijama, iako je u pitanju svega par centimetara. Dešavalo se da u loše isplaniranom prostoru ne mogu stati svi planirani komadi nameštaja, zato je dobar plan i projekat osnova svakog rada na adaptaciji.

Da bi ste adaptirali jedan prostor sa malom kvadraturom potrebno je da budete kreativni. Na taj način minimalna forma može postati maksimalno funkcionalna. Nedavno smo imali zadatak da radimo adaptaciju stana koji ima nepunih 20m2. Investitor je odlučio da u svojoj velikoj dvospratnoj kući odvoji jednu prostoriju i od nje napravi studio za izdavanje sa posebnim ulazom. Nimalo lak zadatak, obzirom da studio treba da poseduje prostor za odmor, spavanje, spremanje hrane i odlaganje. Postojeće pozicije zidova i stepeništa nam nisu dozvolile veća rušenja osim korekcije pregradnih zidova između kupatila i kuhinje, pa smo shodno tome u ovaj mali prostor smestili čajnu kuhinju, dnevni boravak sa višefunkcionalnom garniturom, kupatilo i garderobu za smeštaj stvari.

mali stan, adaptacija

Na osnovi se može videti razlika između postojećeg i novoprojektovanog stanja. Dnevni boravak je isprojektovan tako da se u njemu može odmarati, gledati tv, družiti sa prijateljima, ručavati i spavati. Posebna pažnja se vodila prilikom definisanja dnevne sobe, obzirom da je stan za izdavanje i da ga je trebalo prilagoditi za dva korisnika i omogućiti spavanje za osobe u paru ili odvojeno.Uz to smo se tudili da materijali i boje koje koristimo budu kvalitetni, ali isto tako jednostavni za održavanje kako bi svaki korisnik mogao uživati u ambijentu. Drveni pod, koji se nalazi u celom apartmanu, osim u kupatilu, odabran je kao jedan od najboljih vrsta podova za multifukcionalne prostorije. Dodatnu toplinu i čar ovom prostoru su dala i dva zida obložena istom vrstom materijala koja se našla na podu. Čajna kuhinja, iako na prvi pogled izgleda kao jako mali kutak, uspela je da bude bogato opremljena. Svoje mesto našle su sudopera i grejna ploča dok su u vertikalnom delu iza televizora stali ugradni frižider, ugradna rerna i prostor za sudove. Umesto klasičnih kuhinjskih elemenata napravljene su police , kombinacijom čelika i drveta, iznad sudopere i u delu između kuhinje i hodnika, kako bi se smestili svi potrebni mali kućni aparati, mikrotalasna pećnica, čaše i tanjiri.

mali stan, postojaće stanjemali stan, planiranje

Nezaobilazni deo svakog životnog prostora je i kupatilo. U ovoj situaciji smo morali da u malom prostoru, kao što je bio slučaj i sa kuhinjom, ukolpimo sve potrebne elemente. Kupatilo je dobilo prostranu tuš kabinu koja je staklenim prizmama odvojena od kuhinje. Prizme su nam bile adekvatno rešenje koje je u ovoj situaciji omogućilo da i kuhinja ima deo prirodnog svetla koje dolazi sa prozora iz kupatila. Na ulazu u kupatilo odvojili smo prostor za veliku veš mašinu, kao i bojler i otvorenu policu iznad nje. Bela boja kupatilskih pločica u kombinaciji sa prirodnom svetlošću ovaj prostor je činila vizuelno većom. Dok su crni detalji na podu i nepravilni oblik lavaboa sa velikim ogedalom dali posebnu čar ovom kupatilu.

mali stan, kupatilo

Iskoristili smo i postojeći prostor ispod stepeništa za odlaganje stvari gde smo napravili otvorene police.

Sa dizajnerske strane trudili smo se da prostor maksimalno svedemo koristeći samo belu i sivu boju na zidovima i u nameštaju. Sav nameštaj, osim garniture i klub stola,smo pravili po dimenzijama prostora čime smo svakako dobili više smeštajnog prostora koji nam je ovde bio i više nego neophodan. Ovaj apartman je definitivno dokaz da mala kvadratura ne mora uvek biti prepreka za komfor.

mali stan, multifunkcionalni nameštaj

Ukoliko se odlučite da opremanje malog prostora prepustite profesionalcima,to nepodrazumava da morate odustati od svojih zamisli. Mi, kao firma koja se bavi adaptaciom prostora,trudimo se da svakom svom investitoru olakšamo i pomognemo da sagleda sve mogućnosti pre nego što se upusti u adaptaciju. Na osnovu višegodišnjeg iskustva u različitim uređenjima prostora shvatili smo da dobar plan,odnosno projekat, pre bilo kakvih radova štedi i vreme i novac, i istovremeno donosi najbolji rezultat. Uloga projektanta i dizajnera je mnogo više od odabira boje zidova ili materijala. Iako na prvi pogled može delovati da će sve to mnogo više da vas košta (angažovanje projektanta, dizajnera ili arhitekte, kao i firme za izvođenje svih radova) kad se na kraju radova sve stavi na papir i sagledaju svi troškovi sa jedne i dobijeni rezultati sa druge strane zaključak je da je ovakav aranžman uvek najisplatljiviji. Svojim uspehom smatramo kada na licima naših investitora vidimo zadovoljstvo i osmeh.