logo

Molersko farbarski radovi – kao najlakši i najbrži način promene izgleda prostorije

Ako razmišljate o osveženju prostorija u svom stanu najbrži i najjednostavniji način da to uradite jeste da promenite izgled zidova. Bilo da menjate boju - krečite ili sa bojom menjate i teksturu sa nekom od molerskih tehnika, danas se na internetu, kao najdostupnijem mediju, mogu naći najrazličitiji saveti kako da to sami uradite. Tu ćete naći savete kako da pre početka radova obavite adekvatnu zaštititu, kako da na adekvatan način pripremite zidove i  kako da nanesete odabrane materijale. Reklo bi se da to i nije neka nauka, a da li je u praksi zaista tako?

molersko farbarski radovi

Svi znamo rečenicu “Jel vidiš sa kakvim se predznanjem odlazi u kafanu” iz kultnog filma Lajanje na zvezde,  kada profesor ispituje učenika o alkoholu jer ga je zatekao kako pije u kafani. Dakle, potrebno je da se upoznate sa materijalima, a potom i procedurama koje se moraju ispoštovati ukoliko želite da dobijete željeni efekat. Mnogi zaboravljaju da današnji kvalitetni materijali zahtevaju potpuno drugačiju pripremu i tretiranje zidova. Proizvođača na tržištu ima mnogo, a svaki od njih ima neku specifičnost kako materijala tako i načina njegovog nanošenja. Gotovo je nemoguće otkirti sve njihove prednosti i mane ukoliko ih sami sve ne isprobate, što je nemoguće, osim ako se ne bavite tim poslom. Iz tog razloga čak se i profesionalni majstori odlučuju za jednog proizvođača koji im je najadekvatniji za rad.

Pročitajte i o ulozi zavesa u enterijeru.

Najbolje je da se za početak upoznate sa bojama kao materijalom. Sa hemijskog stanovišta one su sačinjene iz različitog odnosa pigmenta, veziva, rastvarača i aditiva. Svaka od tih komponenti ima različit zadatak i u zavisnosti od njihovog odnosa zavise i  karakteristike same boje. Pigmenti su sitne, fino mlevene čestice pomoću kojih se postiže određena nijansa boje. Što je njihova količina u boji veća to je i veća pokrivna moć boje. Veziva kao što i samo ime kaže imaju zadatak da vezuju pigmente i drže ih stabilnim kada se boja osuši na površini na koju se nanese. Da bi mogli da se nanesu na površinu, veziva i pigmenti moraju da se rastvore u rastvaraču. Najčešći rastvarač kod većine boja je voda, koja nakon nanošenja ispari ostavljajući za sobom čvrsti sloj boje. Dodatkom određenih aditiva bojama se mogu poboljšati određena svojsta pa se tako često u mnogim bojama mogu naći aditivi koji ubrzavaju sušenje ili sprečavaju buđanje ili pak smrzavanja boje. Shodno svemu ovome logično je zaključiti da boje koje u sebi sadrže veći procenat pigmenta, veziva i aditiva su kvalitetnije a samim tim i skuplje. Ako uporedimo tri osnovne vrste boje tj premaza a to su poludisperzije, disperzije i akrili, gledajući sadržaj svih njihovih komponenti, biće nam jasna i njihova svojsta, a paralelno sa tim i cena. Poludisperzije imaju najmanji sadržaj ovih komopnenti, disperzije veći, a akrilni premazi najveći.

Poludisperzije sa najmanjim sadržajem pigmenata, veziva i aditiva imaju namanju pokrivnu moć i otpornost na habanje. Nastale su iz disperzija, smanjenjem sadržaja svih komponenti, kako bi im se smanjila cena. Nanose se valjkom i četkom, i zbog debljeg sloja ostavljaju veći "tuf" koji daje efekat grublje teksture na površini. Zbog toga bolje sakrivaju neravnine na površini zida pa i površina zida ne mora biti savršeno ravna i glatka. Zbog smanjene količine pigmenta mogu se tonirati samo u svetlijim tonovima boja.

Disperzije , za razliku od poludisperzija, imaju veću pokrivnu moć i nanose se u tanjem sloju jer sadrže veći sadržaj pigmenta. Otpornije su na habanje i zbog toga se mogu čistiti vlažnom krpom. Nanose se isto četkom i valjkom i zbog većeg sadržaja pigmenta u radu sa njima je potrebno više pažnje obratiti na ujednačavanje boje prilikom nanošenja. Ostavljaju manje primetan "tuf" i time relatvno ravnu površinu, ali priprema zida mora biti adekvatna. Dobre su ukoliko želite da postignete intenzivnije nijanse boja.

Akrilne boje su najotpornije na habanje i najčešće se koriste za prostore sa velikom frekvencijom ljudi. Njihovo nanošenje je u najtanjim slojevima pa se pored valjka može nanositi i prskanjem pomoću pištolja i  kompresora. Zbog tankih slojeva nanosa, zahteva izuzetno ravnu površinu koju najčešće mogu pripremiti samo profesionalci. Toniranjem zbog visokog sadržaja pigmenta se dobijaju najizraženiji tonovi boja.

Pored klasičnog krečenja zidova u poslednje vreme su postale sve popularnije dekorativne tehnike koje svojom upečatljivom estetskom crtom menjaju enterijer. Njihov kvalitet, trajnost i održavanje su karakteristike koje u mnogome utiču da se mnogi pre opredele za njih umesto klasičnih boja. Velika prednost im je što imitiraju materijale u vidu kamena, cigle, mermera, betona.

Pored materijala, na našem tržištu dostupan je i veliki izbor alata i dodatne opreme. Dobar alat će vam svakako pomoći da na lakši način postignete ono što ste zamislili. Poigrajte se sa različitim oblicima valjka kako biste dobili nesvakidašnje površine zidova.

freeform-original-valjak-za-krečenje.jpg

Ili isprobajte druge zanimljive dodatke koji mogu vaše zidove učiniti potpuno drugačijim.

freeform-original-alat-i-oprema-za-krečenje.jpg

Ako se plašite neuspeha i niste potpuno sigurni da li ćete sve uraditi kako treba, bolje je da poslove moleraja prepustite profesionalcima.Budite sigurni da krajnji efekat neće izostati. Oni će prvo sagledati stanje površina vaših zidova, objasniti vam sve neophodne procedure koje treba uraditi i pomoći u odabiru boja i tehnika. Nakon definisanja svih elemenata krenuće sa zaštitom prostora i u zavisnosti od stanja površina zidova, pristupiće neophodnim koracima pripreme zida za bojenje. Po potrebi će izvršitii neophodnu sanaciju ili popravku zidova. Nakon završenog posla ukloniće svu zaštitu i očistiti sve eventualno umazane površine.

freeform-original-primeri-molersko-farbarskih-radova.jpg

freeform-original-molersko-farbarski-radovi-ideje.jpg