logo

ULOGA ZAVESA U ENTERIJERU

Freeform original uloga zavesa u enterijeru

Tokom uređenja enterijera različitih namena nastojimo da svojim investitorima ukažemo na sve mogućnosti koje njihov prostor pruža.Trudimo se da sve što se nalazi u projektu bude izvodljivo,funkcionalno i praktično. Isto tako je i sa zavesama.

Zavese u enterijeru bilo stambenom,javnom ili poslovnom imaju zadatak da budu dekorativne i praktične. Samim tim je potrebno voditi računa oko izbora jer pogrešan odabir može uticati na ceo prostor. Iako u prvi mah izgleda kao jednostavan zadatak ipak je potrebno povesti računa kako ne bismo izazvali kontra efekat. Neka od osnovnih pravila su da se boja zavesa kombinuje sa bojom nameštaja ili tepiha.

Pogledajte i koji je najbrži i najlakši način promena izgleda prostorije.

U zavisnosti od veličine i namene prostorije biramo i zavese. Prostorija u kojoj je potrebno povesti računa jeste dnevna soba jer u njoj provodimo najviše vremena. Ukoliko je u pitanju prostrana dnevna soba sa dosta prozora onda bi mogle da se nađu zavese od plafona do poda laganih tekstura ujedno uokvirene nešto tamnijim draperom koji prati stil i boje ostatka stana. Ako se radi  o manjim prostorijama onda treba voditi računa da zavese budu što svetlije i laganije kako ne bismo ugušili prostor. Draperi nisu samo estetski detalj. Ukoliko su u pitanju niži spratovi ili blizina drugih objekata i ulica služe i kao zaštita od znatiželjnih pogleda. Tokom letnjih dana mogu biti i jedna od zaštita sunca, naravno ukoliko je odabran adekvatan tip tkanine. Boje koje su često upotrebljive u dnevnom boravku su zemljani tonovi poput nijansa braon i bež koje dnevnoj sobi daju toplinu i osećaj prijatnosti.

freeform-original-zavese-i-draperije-za-dnevnu-sobu.jpg

U spavaćim sobama se često primenjuju zavese kako bi prostoru dale ušuškan izgled “gnezda” koji svi volimo. Prilikom uređenja spavaćih soba trudimo se da napravimo prijatan ambijent za odmor i spavanje. Iz tog razloga se biraju mirniji dezeni i materijali kako bi prostor bio što rasterćeniji i prijatniji. Ukoliko je spavaća soba male površine, zavese sa horizantolnim prugama mogu prostor vizuelno učiniti širim. Često se zavese uklapaju sa prekrivačem  ili nekim delom tapaciranog nameštaja kako bi povezali sve u jednu celinu. Boja zida je stvar koju ne bi trebalo zanemariti tokom odabira zavesa, a ponekad je i kao kontrast interesantno rešenje. Neke od smirenijih  boja za spavaće sobe su zagasite nijanse sive, zelene, plave, jer su boje koje prijaju očima i omogućavaju opuštanje i odmor.

freeform-original-zavese-za-spavaću-sobu.jpg

Kada pričamo o zavesama u  kuhinji  prvo moramo razmišljati o funkcionalnosti i praktičnosti. Kuhinja je prvenstveno namenjena spremanju hrane pa su zavese u ovim prostorijama podložnije bržem prljanju i zadržavanju neprijatnih mirisa. Na radnoj površini grejne ploče su često postavljene blizu prozora, pa se u tim slučajevima isključuju dugačke zavese. Nešto što se pokazalo kao praktično na takvim pozicijama jesu japanske, rimske ili rolo i zebra zavese. One se jednostavno montiraju na sam prozor i zauzimaju malo mesta. Prilikom odabira materijala od koga je zavesa napravljena, treba birati materijale koji ne zadržavaju mirise i nisu zapaljivi.Što se tiče boja zavesa trebale bi biti svetlijih tonova bež i sive kako bi u kuhinji ostalo dovoljni dnevne svetlosti.

freeform-original-zavese-za-kuhinju.jpg

Prostorija u kojoj se često igramo sa bojama i dezenima sigurno je dečija soba. Deca dosta vremena u svojim sobama provedu igrajući se zato se tokom uređenja biraju vesele boje prijatne za decu. Pritom se vodi računa oko ostalih detalja i boja kako soba ne bi postala prešarena, a samim tim i vizualno manja. Neke od boja koje mogu biti interesantne su sivo-roze kombinacija kao i sivo-tirkiz, a ukoliko je nameštaj svedenijih boja poput bele ili natur drveta možemo se igrati sa različitim prugicama, tačkicama ili razigranim dečijim motivima. Ukoliko se radi o enterijeru koji u sebi ima dosta detalja i boja zavese bi trebale biti smirenih i nežnijih tonova.

freeform-original-zavese-za-dečiju-sobu.jpg

Što se tiče zavesa u kancelarijama ne treba zanemariti da trećinu dana provedemo na poslu tako da je bitno da ambijent u kome radimo bude što prijatniji. Poslovni prostor zahteva svedenost kako u boji tako i u materijalima, pogotovo ako se radi o prostorijama većih površina. Jako je bitno da su lake za održavanje, kao i da omogućavaju dovoljnu količinu svetlosti, ali i da na neki način budu zaštita od sunca u letnjem periodu. Nešto što je praktično i primenjivo u velikom broju enterijera jeste sunstrip zavesa, rolo zavesa i trakasta zavese. Uglavnom boja zavesa u ovakvim prostorijama je u službi kreiranja radne atmosfere, pa tako one mogu biti i mirnih i jarkih boja.

freeform-original-zavese-za-kancelariju-i-poslovni-prostor.jpg

Neke od stvari koje bi bilo dobro sagledati: koliko je neka prostorija tokom dana osunčana ili nije, i da li postoje neke vrste zaštita od sunca poput roletni, tendi ili će tu namenu imati draper. Pored odabira boja za draper, mora se voditi i računa oko materijala, zato što postoje tkanine koje će tokom izlaganja suncu promeniti boju i izbledeti.

Sastavni deo svih zavesa jesu karniše. Vrstu karniša biramo u zavisnosti od toga kakav efekat želimo da postignemo. Ukoliko želimo da se karniša ne vidi i da imamo efekat spuštanja zavese iz plafona  prvenstveno je potrebno da je plafon spušten na adekvatan način. U toj varijanti se u gipsu ostavlja niša u plafonu u koju se montira karniša. Pored ovakvog načina montiranja karniše postoje i klasične koje se montiraju na plafon i imaju prateću masku koja je dekorativna. Pored ova dva načina postoji i treći gde se karniša montira tik iznad prozora na zid. One su obično u vidu metalnih šipki sa različitim dekorativnim dodacima na krajevima.

freeform-original-zavese-i-karniše.jpg

Za kraj nakon odabira zavesa i karniša potrebno je uzeti precizne dimenzije kako bi zavese na prozorima izgledala kako je zamišljno. Potrebno je izmeriti tačno mesto na kome će se nalaziti zavese. Izgled zavese definiše i gustina zavese. Neka osnovna pravila jesu da se jako tanke i providne zavese kroje u dužinama 3 do 3.5 puta veće od dužine karniše, srednje od 2 do 2.5,  a draperi do 1.5 puta. Ukoliko se radi o velikim površinama  mora se voditi računa o tome kako će zavese izgledati kada se pomeri sa prozora i da ima dovoljno mesta kako ne bi bila zguzvana ili kako ne bi smetala u prostoru.